Kalla vintrar i Skandinavien inträffar med en periodicitet på cirka 22–25 år

Det är nu en kall vinter – åtminstone så här långt – i norra Europa. I själva verket har vintern i Sverige startat mycket kall. Förra vintern var också tämligen kall. Går det att förutspå vilka år vintern ska bli kall och inte? Ofta påstås det att det inte går. Emellertid så går det att göra ganska träffsäkra, om än långt ifrån perfekta, prognoser åtminstone över under vilka perioder som kalla vintrar kommer inträffa i Skandinavien. Det finns nämligen en statistiskt signifikant 22,8-årscykel (i praktiken en cykel som varierar på cirka 22–25 år) då klimatet är mer kontinentalt (varma somrar och kalla vintra, men framförallt kalla vintrar) här i Skandinavien. Med andra ord så inträffar ett par år med kalla vintrar vanligen i ett ganska bestämt tidsintervall.

Anders Moberg, naturgeograf och meteorolog, vid Stockholms universitet studerade cykler i klimatet i Sverige som en del av sin doktorsavhandling under 1990-talet. I en artikel vid namn ”Multi-taper spectral analysis of the Stockholm air temperature record: A significant 22.8-year cyclic pulse observed” (1995) studerade han cykler i den långa temperaturserien från Observatoriet i Stockholm. Moberg fann den ovannämnda statistiskt signifikanta 22,8-årscykeln av kontinentalt klimat (i praktiken kalla vintrar) när han analyserade temperaturserien från Observatoriet i Stockholm för perioden 1757–1992. Ganska sannolikt hör denna cykel på något sätt samman med den 22-årsiga solcykeln. Anders Moberg förutspådde med utifrån den tidigare observerade periodiciteten att kalla vintrar igen skulle inträffa omkring 2011. Jag skulle säga att denna prognos visade sig ganska träffsäker…

Om vi tittar på när kalla vintrar inträffat tidigare de senaste 100 åren så kan vi urskilja en cykel som varierar på cirka 22–25 år. Om vi tar året mitt i varje cykel av kalla vintrar blir det en lista som ser ut följande för Stockholm:

1917

1941 (”krigsvintrarna” 1940–1942)

1966

1986 (de kalla vintrarna 1985–1987)

2011

Enstaka kalla vintrar inträffar naturligtvis utanför dessa cykler men det är ganska tydligt att de riktigt extremkalla vintrarna såsom ”krigsvintrarna” 1940–1942 och de kalla vintrarna 1985–1987 inträffar inom ramen för cykeln. Så visst kan åtminstone ganska kvalificerade gissningar göras om när ett par kalla vintrar ungefär i tid lär infalla.

Annonser
Det här inlägget postades i Klimat. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kalla vintrar i Skandinavien inträffar med en periodicitet på cirka 22–25 år

  1. ArchAsa skriver:

    Man önskar att SJ och Trafikverket var mer bevandrade i klimathistoria.
    Tack för julkortet. Bra att du fortsätter bloggen på ny plats nu när SU tänker avveckla sitt verktyg. WP är snyggare och mer användbart dessutom.

    God Jul och Gott Nytt År!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s