Skandinavien var en del av Europa även förr i tiden

Ibland talar en del svenskar (och andra nordbor) om att ”åka till Europa” eller om ”som man gör i Europa” och så vidare. Som om de skandinaviska länderna inte vore en del av Europa! I både geografisk, kulturell och historiska – och alla andra tänkbara – aspekter är Skandinavien en del av Europa lika mycket som Italien eller de brittiska öarna är det. Även bland historiker har det funnits, fram tills mycket nyligen, en tendens att se Skandinavien som något speciellt som kan kontrasteras mot förhållandena i övriga Europa. I själva verket har Skandinavien varit en integrerad del av Europa så långt tillbaka det går att spåra historien. Internationaliseringen, eller om man så vill ”europeiseringen”, av Norden inleddes redan under stenåldern. Den ökade förmodligen i omfattning under romersk järnålder och intensifierades ytterligare under vikingatiden. Den fornnordiska asatron är nästan säkert influerad av förkristen grekisk och romersk religion liksom av kristendomen. Runalfabetet har sin förebild i det latiniska alfabetet. Listan på exempel kunde göras lång.

Annonser
Det här inlägget postades i Medeltidshistoria. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Skandinavien var en del av Europa även förr i tiden

 1. Ola Kjellberg skriver:

  Jag tror att de tänker geografiskt när de säger att ”åka till Europa”, dvs att Sverige inte hänger ihop med själva kontinenten (åka landvägen genom Finland och ner i Baltikum för att ta sig till Tyskland och vidare vore ju en onödigt lång resa), nu finns ju Öresundsbron som binder ihop Sverige och Danmark, men tidigare krävdes båtresa för att komma ner till ”kontinenten” som är ett bättre sätt att uttrycka att man lämnar Sverige och kommer till Danmark som rent geografisk hänger ihop med kontinenten.

  • Jo, jag håller med när det gäller att åka till kontinenten. Men det förklarar inte att arkeologer och historiker fram tills nyligen ofta har sett de nordiska länderna som mer eller mindre isolerade från den allmäneuropeiska kultursfären.

 2. Urban Sjölander skriver:

  Tänkte lite på hur just den norra delen av Sverige kommit att glömmas bort och faktiskt rent nonchalerats av vetenskapen fram till 1990-talet.
  Man stöter fortfarande på akademiker som gärna har en sorts överskylande prat om Sverige som om det var landet upp till Stockholm men inte mycket norr därom.
  Om ni har tillfälle så gå till biblioteket och titta på boken STORA ÅDALEN, en tjock otymplig bok men innehållet talar för sig själv och det bara runt Ångermanälvens älvdalar. Vi måste få en större förståelse och mer vetenskaplig synsätt på delarna norr om Stockholm det skulle nog skapa ett nytt sätt att förstå historien, arkeologin och ortnamns forskningen……………………………….gå genast till närmaste bibliotek!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s