Myten om att folk trodde jorden var platt på medeltiden

Jag blev tidigare i veckan intervjuad i radiokanalen P3 om myter och vanföreställningar i populärkulturen kring medeltiden. Jag fick tillfälle att under en tio minuter eller så tala om diverse sådana myter: det finns nämligen många vanföreställningar om medeltiden.

Den kanske allra mest vitt spridda vanföreställningen om medeltiden är att människor under medeltiden i gemen skulle trott att jorden var platt eller att kyrkan skulle ha förespråkat en sådan världsbild. Medeltidsmänniskan visste att jorden var rund och kyrkan delade i högsta grad den uppfattningen. Det hade varit känt sedan åtminstone antiken och aldrig glömts bort. Några enstaka personer är kända för att ha trott på en platt jord men de var i försvinnande liten minoritet. Vikingarna visste också här i Skandinavien att jorden var rund. Ett av de fornnordiska namnen på jorden är faktiskt ”jordbollen” och en boll är som bekant rund. En symbol för jorden och den världsliga makten under medeltiden var äpplet som kungar ofta brukar avbildas med och ett äpple är ju runt och inte platt till formen. Kungarna avbildas aldrig med en skiva i handen som symbol för jorden – som man ju visste att jorden var rund. Myten om att folk på medeltiden ska ha trott att jorden var platt kommer förmodligen från att medeltida kartor avbildar jorden som om den vore platt men kartorna är stiliserade avbildningar. Fortfarande har man ju svårt att överföra den runda jorden till ett platt pappersark på ett bra sätt. Myten om att folk på medeltiden ska ha trott att jorden var platt uppkom under 1800-talet och har sedan levt sitt eget liv. Myten spreds också frisk inom anti-katolska akademiska kretsar och lyckades få allmänt fotfäste.

Det finns faktiskt en bra amerikansk bok skriven om hur myten uppkom och lyckades få spridning ända fram till våra dagar:

Jeffrey Burton Russell, Inventing the Flat Earth (Westport, CT: Praeger, 1991).

Det här inlägget postades i Medeltidshistoria. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Myten om att folk trodde jorden var platt på medeltiden

  1. Irina skriver:

    Vem sa att jorden är platt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s