Klimatmodellernas oförmåga att reproducera varma perioder förr i tiden

Jag be mina läsare om ursäkt för att jag inte har gjort något inlägg på ett bra tag på bloggen. Vissa hade nog förväntat sig att jag skulle ge någon slags rapport eller sammanfattning från European Geosciences Union General Assembly 2011 i Wien.  Det har jag helt enkelt inte hunnit med. All min tid har sedan jag kom hem från Wien upptagits av att skriva på min doktorsavhandling om kungamakten i de nordiska medeltidslagarna.

Nu vill jag dock ta tillfället i akt att skriva några rader kring ett ämne som jag ofta berört förut – den medeltida värmeperioden – som också var ett aktuellt ämne på sessionen Climate: Past, Present, Future i Wien. Ett betydande antal resultat från simuleringar med olika klimatmodeller av global eller regional medeltemperatur de senaste 1000 år eller längre presenterades. Sådana modellsimuleringar bygger – förutom intern dynamik – på kända variationer i solaktivitet, vulkanism, landanvändning, aerosoler och växthusgaser. Principen för modellerna är desamma som de som använda för att förutspå framtidens klimat.

Inga av modellsimuleringar klarade att fånga den medeltida värmeperioden (eller tidigare varma perioder) till fullo. Däremot klarade många av modellsimuleringarna att fånga kalla perioder väldigt väl. Men faktumet att inte ens de senaste klimatmodellerna klarar att återskapa de varma perioder som vi har övertygande bevis för från otaliga lokala till globala klimatrekonstruktioner måste sägas vara bekymmersamt. Ett av huvudargumenten för att se senaste årtiondens globala uppvärmning inte kan bero på naturliga orsaker är att inga klimatmodeller kan simulera den utan att ta hänsyn till ökningen av växthusgaser (främst koldioxid) i atmosfären. Men om klimatmodellerna är lika oförmögna att reproducera varma perioder förr i tiden när koldioxid var låg och stabil så urholkas det argumentet. Kvarstår gör dock det faktum att överväldigande bevis från kemisk-fysikalisk forskning visar att en ökning av halten växthusgaser i atmosfären över tid höjer jordens medeltemperatur. Men klimatmodellernas oförmåga att reproducera varma perioder förr i tiden uppenbarar att de ännu är långt ifrån perfekta och att därför deras prognoser om framtidens klimat också är högst osäkra. Varmare lär det dock bli med fortsatt storskalig förbränning av fossila bränslen men hur stor kanske klimatmodellerna ännu inte förmår att ge oss säkrare svar på.

När det gäller klimatmodellernas oförmåga att reproducera den medeltida värmeperioden så kan modellerna faktiskt reproducera en varm period under 1100- och 1200-talet. Men kulmen av den medeltida värmeperioden inträffade tidigare, under 900- och 1000-talet. Att klimatmodellerna tar fel på omkring 150–200 år beror på att det är under 900- och 1000-talet som solaktiviteten når ett maximum. När det är som varmast, under 900- och 1000-talet, är visserligen solaktiviteten relativt hög (jämfört med under Lilla istiden) men inte märkvärdigt hög. Det finns därför ännu ingen riktigt bra och tillfredställande fysikalisk förklaring till vad som gav upphov till den medeltida värmeperioden. Och därför klarar under heller klimatmodellerna att fånga värmepuckeln på 900- och 1000-talet.

Annonser
Det här inlägget postades i Klimat. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Klimatmodellernas oförmåga att reproducera varma perioder förr i tiden

 1. Per-Olof Persson skriver:

  Intressantare i sammanhanget är att växthuseffekten inte existerar. Enligt termodynamikens andra lag kan inte värme överföras ifrån kall materia till varm materia, utan enbart ifrån varm materia till kall. Växthusgaserna är kallare än jordytan och då är slutsatsen att växthuseffekten inte existerar.

  • Yngve Näswall skriver:

   Har det inte mer att göra med vilka våglängder de olika gaserna filtrerar eller släpper igenom, vilka delar av spektrum som inte passerar ut vid utstrålning från jorden?

  • Magnus Olert skriver:

   I någon mening är det ju riktigt att växthusgaserna inte värmer jorden. Som du säger så är de kallare än jordytan och alltså kyler de jorden. Dock, rymden är ännu kallare. Alltså hade jorden kylts av ännu mer om växthusgaserna inte funnits. Växthusgaserna minskar alltså avkylningen och i denna mening kan man säga att de värmer. Jämför med att ta på en tröja; tröjan värmer förstås inte eftersom den den är kallare än kroppen men den minskar avkylningen.

   Dock ska man komma ihåg att en fördubbling av koldioxidhalten genom direkt strålningsbalans bara höjer jordens temperatur med c:a en grad Celsius. Alla katastrofscenarier bygger på antaganden om positiva återkopplingar som är inbyggda i klimatmodeller. Som Fredrik visar är nog inte dessa modeller så trovärdiga.

 2. Yngve Näswall skriver:

  När man talar om att isbjörnarna får set svårt i Arktis på grund av smältande is, undrar jag hur länge har isbjörnar funnits, hur många kalla och varma perioder har de överlevt?
  Finns det några fakta som visar avsmältning i Arktis de senaste 100.000 åren?
  Som det finns för glaciärer. Fast även för glaciärer verkar det inte som man minns att de växt och krympt flera gånger, med varierande resultat för växter, människor och djur.

  • Isbjörnarna har överlevt perioden som har varit betydligt varmare än nu – och då Arktis sommartid förmodligen nästan helt varit utan istäcke. Om du är intresserad av att läsa mer om klimathistoria, och hur klimatförändringar under historien påverkat människor och natur, rekommenderar jag dig att läsa min bok om just detta:

   Ljungqvist, Fredrik Charpentier, Global nedkylning. Klimatet och människan under 10 000 år (Stockholm: Norstedts, 2009): 336 sidor.

   Du kan hitta den i en välsorterad bokhandel eller billigast köpa den via nätbokhandlar som Adlibris och Bokus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s