Tillbaka från XVIII INQUA-Congress i Bern, Schweiz

Jag har nyligen kommit hem från XVIII INQUA-Congress i Bern, Schweiz. ”INQUA” är en förkortning för ”International Union for Quaternary Research”. Konferensen var således en världskongress för geografiska och geologisk forskning som rör kvartärtiden, den geologiska beteckningen för de senaste 2,6 miljonerna år. Trots detta var den inte ohanterligt stor. Runt 2000 deltagare.

Konferensen handlade om förändringar av kustlandskap genom erosion, sambandet mellan människans utveckling och biosfären, geologisk datering, glaciologi samt mycket annat – inte minst palaeoklimatologi, det ämne jag var på konferensen för. Jag var inbjuden till INQUA-kongressen i Bern för att tala om ämnet ”Reconstructing the temperature variability of the last few millennia with multiple proxy records” på sessionen Regional climate change during the last 2000 years – contributions to the PAGES 2k Network. Mitt föredrag var det första på morgonen (kl. 08:30) den sista dagen på konferensen men var ändå förvånansvärt välbesökt, vilket naturligtvis alltid är roligt.

Bern är en mycket trevlig – om än också mycket dyr – stad på UNESCO:s världsarvslista vid foten av de schweiziska Alperna. Allt var mycket trivsamt utom att kyrkklockorna slog högt överallt för jämnan och störde nattsömnen. Jag har bott nära kyrkor förr men aldrig varit med om att några har slagit så högt i klockorna – och så ofta.

Annonser
Det här inlägget postades i Klimat, Privat. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tillbaka från XVIII INQUA-Congress i Bern, Schweiz

  1. Ifall kyrkklockorna är så besvärande så är det bara att sluta ha konferensen i Bern. Det finns många andra städer så mer en gärna skulle sluta ringa i kyrkklockorna för att ha er där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s