Hur sammanfattar man 500 år av skandinavisk historia på 3 sidor?

Detta är just nu något som jag sitter och brottas med. I min kommande doktorsavhandling, ”Kungamakt och kungaideologi i de nordiska medeltidslagarna cirka 1150–1350”, tänker jag i kapitel 1, det vill säga inledningskapitlet, ha ett avsnitt som sammanfattar den skandinaviska historien från vikingatiden till mitten av 1300-talet. Det är tänkt att tjäna som en bakgrund för att orientera den läsare som inte är så bevandrad i nordisk medeltidshistoria och placera in avhandlingen tydligt i en större historisk kontext.

Frågan är bara vad man ska ta med och vad man ska fokusera på det. I princip innebär det varje nordiskt land endast kan få en sidas utrymme. I realiteten kommer texten inte att bli så uppdelad på länder för många av de allmänna utvecklingslinjerna var desamma i Norden. Det kommer att bli politisk historiska som jag fokuserar på. Frågan är bara vad för politisk historia. Att ta upp kristnandeprocessen är givet. Likaså att ta upp de politiska och kulturella konsekvenserna av inlämningen i den romersk-katolska kyrkans organisation. Inbördeskrigen i de nordiska länderna mellan olika politiska fraktioner kring olika tronpretendenter är också ett givet ämne.

Allt detta är relativt okontroversiell att skriva om. Mer problematiskt blir det att försöka sig på en bakgrundsteckning av den sociala ordningen i samhället och att skildra sociala hierarkier. Här tvistar de lärda hur det såg ut och vilka grupper som hade den verkliga makten. På samma sätt är frågan i vilken utsträckning det verkligen skedde en övergång från en ”extern” exploatering genom vikingatågen till en ”intern” exploatering arrendeavgifter och skatter hos eliten i samhället en inte alldeles okontroversiell sak. Även frågan om det var samma släkter som primärt utgjorde den sociala eliten under vikingatiden som på högmedeltiden är en omdiskuterad fråga. Källorna är så få och dunkla att alla tolkningar är möjliga.

Utrymmet som jag själv satt till mitt förfogande för den historiska bakgrundsteckningen i avhandlingen tillåter mig knappast att göra utvikningar och diskutera forskningsdebatter eller låta alla olika uppfattningar komma till tals. Framställningen måste bli kort och koncis. Samtidigt ska den inte vara alltför förenklad och oproblematiserande. Det är en vetenskaplig text i en vetenskaplig bok. Korthet är en dygd sägs det men ibland är det uppenbart att det är en svår dygd att uppnå.

Annonser
Det här inlägget postades i Medeltidshistoria, Privat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s